Lastiğin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır? Ne zaman değişmesi gerekir? Lastik diş derinliği nedir?
Lastiklerin hiçbirinin üzerinde, son kullanma tarihi gibi, artık kullanılmaması gerektiğini işaret eden bir tarih yoktur. Değişim zamanının geldiğini anlamanın çok temel birkaç yolu var.
Lastikler de, gıda maddeleri gibi, önerildiği koşullarda saklanmazsa belirtilen ömründen çok daha kısa bir sürede bozulur. Lastikler ne kadar doğru şartlarda muhafaza edilirlerse kullanım süresi de o kadar uzar ve verimini korur.
Lastik değişimi gerektiren ilk konu, tabii ki lastiğin patlaması!
Yeni lastikler oldukça dayanıklı ve sağlamdır. Her şeyden önce, siz, lastiğinizin sağlam olduğundan emin olun; sağlamsa yola devam edin.
Lastiğiniz patladığında onarılması, yamalanması ve bir şekilde tamir edilmesi mümkün. Ancak lastiğin belli yerleri var ki; bu noktalarda gerçekleşen patlamalar sonucu, kesinlikle değişime gitmeli ve bir lastik uzmanına danışmalısınız. Bu noktalardan en kritik olanı yanaklar. Eğer patlama lastiğin yanaklarında meydana geldiyse veya baktığınız zaman fark edilir bir delik veya aşınma varsa lastiğinizi değiştirmeniz gerekir.
Aracınızı sürdüğünüz yollar da lastiğinizin değişim süresini oldukça etkiler. Aşınma, lastiğin önerilen diş derinliğinin altına düşmesi, yıpranma ve hasar, aşırı ve sık sık hava düşüşü, mevsim değişimleri, balon oluşmaları ve sert darbeler neticesinde lastikte görülen şekil değişiklikleri gibi birçok etmen vardır.
Aracınıza binmeden her seferinde muhakkak dört lastiğin de durumunu olduğunuzu kontrol etmeli ve düzenli aralıklarla lastiğinizi uzmanlara göstermelisiniz; stepne lastikler de dahil. Unutmayın, lastik; aracınızın yol ile temas etmesini sağlayan tek unsudur!
Ayrıca sağlam şoför olmak; lastiğinizin araç üzerindeki etkisini sürüş esnasında fark etmeniz demektir. Onu dinlemeli, lastiğinizin yol ve aracınız ile olan uyumunu hissetmelisiniz. Rutin sürüşlerinize oranla daha fazla titreşim hissediyor, aşina olmadığınız bir gürültü duyuyor veya virajlarda eski performansından kayıplar hissediyorsanız lastiklerinizin değişim zamanı gelmiş olabilir.
Her lastiğin üzerinde, lastiğin çevresi boyunca belirli derinlikte çukurlar vardır. Yasalar gereği bu çukurlar ile lastik yüzeyindeki mesafenin en az 1,6 milimetre olması gerekir. Sürüşünüzün olumsuz etkilenmemesi için bu derinliğin en az 3 milimetre olmasını öneririz.
Lastiğiniz döndükçe aşınır. Bu aşınma, lastiğinizin yüzeyinin erimesine ve çukurlar ile arasındaki mesafenin daralmasına sebep olur. Bu daralmalar gözle veya el yordamıyla fark edilebilecek daralmalar değildir. Muhakkak ölçmeniz veya ölçümletmeniz gerekir. Bu ölçümü sağlayan çeşitli aletler mevcut. Kolaylıkla edinebileceğiniz bu aletlerin yanında lastik diş derinliğini bozuk para ile de ölçebilirsiniz!
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastiğinizin derinliğini kibrit çöpü veya kürdan ile de, aynı bozuk para ile olduğu gibi ölçebilirsiniz. Bu cisimleri de lastik çukuruna derinlemesine oturtun ve işaretleyin. Cetvelle ölçün; eğer 3 milimetreden daha aşağıdaysa kendinizi sağlama almak için hemen yeni Lassa lastiklerinizi alın!
Yaz lastikleriyle kış lastikleri arasında derinlik farkı vardır. Her mevsimde farklı sürüş gereksinimlerine ihtiyacınız olduğu için lastikler de bu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde üretilmiştir. Kış lastiklerini 3 milimetreden önce değiştirmenizde fayda varken yaz lastiklerinizi değiştirmek için 3 milimetre sınırını baz alabilirsiniz.
Son olarak, diyelim ki kampanyadan faydalandınız ve lastiklerinizi değiştirdiniz. Kampanyalı fiyatlardan faydalanıp sonra kullanmak için fazla sayıda lastik satın almak mantıksız değildir. Ama bu konuda Japon Otomobil Lastikleri Üreticileri Birliği’nin (JATMA) bir açıklaması var: “Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra 10 yaşını doldurmuşsa gözle görünür herhangi bir hasara ya da şekil bozukluğuna sahip olmasa da, diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi değiştirilmelidir.”